blank_53
fftv
Вторник, 05 Декември 2017 13:58

Рецептите на Гергана Димова

Оценете
(0 гласа)
рецептите на Гергана Димова рецептите на Гергана Димова

Бисквити с чиа и лимец

Продукти:

100 мл портокалов сок

3 с.л. чиа

50 гр меко масло

2 с.л. мед и 2 с.л. кафява захар

1/2 ч.л. бакпулвер

за аромат: канела, ванилия

около 250 гр брашно от лимец

Първо накисваме семената от чиа в потрокаловия сок. В дълбока купа смесваме маслото с меда и захарта и разбиваме. След това добавяме сока с накиснатите семена чиа. И постепенно прибавяме брашното, смесено с бакпулвера, канелата и ванилията. Замесваме меко тесто. Тъй като брашното от лимец прави тестото по- лепкаво се работи с набрашнени ръце. Прехвърляме тестото върху хартия за печене и разточваме блат с дебелина 5 мм. Блатът се нарязва на правоъгълници. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто.

Шоколадово суфле

Продукти:

шоколад - 200 г натурален

масло - 200 г

яйца - 7 броя

захар - 270 г

брашно - 125 г

какао - 50 г

мазнина - за формите

Натрошете шоколада и го разтопете заедно с маслото на водна баня, като се разбърква непрекъснато. Яйцата се разбиват със захарта на пяна, след което се прибавят шоколадовата смес, брашното и какаото. Всичко се разбърква много добре.

Намазнете осем формички с диаметър около 8 см. По желание може да поръсите с малко какао по дъното и стените на формите, след което напълнете с шоколадовата смес. Какаото позволява да обърнете суфлето в плоски чинии и да сервирате отделно. Фурната се загрява на 225 градуса и суфлето се пече 10 минути, но не повече, тъй като има опасност да се изпече вътрешността, което не е желан ефект.

Заешка супа

заешко месо - около 400 г

моркови - 1 брой

лук - 1 глава

чушки - 1 зелена

ориз - 3/4 к. чаша

магданоз - 2 с.л. скълцан

сол

черен пипер - млян, на вкус

червен пипер - 1 ч.л. равна

олио - 50 мл

яйца - 1 брой

кисело мляко - 2 с.л.

оцет - 2 с.л.

Нарежете заешкото на малки парчета, залейте го със студена вода, около 1, 5-2 л, и сложете да ври на умерен огън. Оберете пяната, след като заври и добавете нарязаните лук, морков, чушка и олиото. Когато месото се свари, добавете измития ориз и посолете на вкус. Оставете да къкри, докато оризът уври, добавете черен пипер, червен пипер и накрая магданоз. Свалете супата от котлона и след 2-3 минути я застройте с разбитите кисело мляко, оцет и яйце.

Салата с киноа

200 г киноа

4 кисели краставички

1 ч.ч. царевица от консерва

1/2 глава лук

1 ч.л. сол

1 с.л. олио

сок от лимон

Киноата се сварява във вода за около 20 минути, докато набъбне добре /съотношение 1:3/.

Лукът и киселите краставички се нарязват на ситно и се смесват с варената киноа в голяма купа. Добавя се и царевицата от консерва и салатата се подправя.

Прочетена 1423 пъти